Tenyésztés és tartás

Pároztatás

Mindenek előtt, aki almot vállal, el kell döntse, hogy tudja-e vállalni azt a felelősségteljes, sok időt igénylő szakmai munkát, ami egy alom megtervezésével és felnevelésével jár, vagy beáll a szaporítók közé és esetleg növeli a küllemi és egészségi problémákat a fajtában néhány ezer forintért.

Ha valaki tenyészteni szeretné a kutyáját, akkor legelőször kiállításokon tájékozódnia kell, hogy mik a kutyája hibái és jó tulajdonságai, majd ezeket mérlegelve olyan kant kell rá választani, amelyik korrigálja ezeket a hibákat és nem rontja le, sőt erősíti a kutyája jó pontjait.

A tenyésztésbe vételhez tudnunk kell, hogy a fekete terrier 8-9 hónapos korára válik ivaréretté, de a tenyészérettséget csak jóval később éri el.

A tenyésztési szabályzat szerint a kanokat 18 hónapos kora előtt semmiképpen, az orosz előírások szerint két, két és fél éves korában, a szukákat pedig a harmadik, de inkább a negyedik tüzelésük után lehet csak tenyésztésbe venni.

Fiatal kannál előfordul, hogy nem mutat hajlandóságot a párosodásra, ezen ne csodálkozzunk, hisz tudjuk, hogy igazán felnőtté és éretté 3-4 éves korukra válnak.

A fiatal kanok helyzetét tapasztalat hiányában az is nehezíti, hogy a szukák többsége igen dominánsan, gyakran még agresszívan is viselkedik. Szegény fiúknak bizony sok udvarlással kell meggyőzni a szukákat jóindulatukról.

Meg kell értetniük, hogy szó sincs hatalmi harcról mire a szuka elfogadja a közeledést, de sajnos sok szuka egyáltalán nem hajlandó magától bepárzani.

Tapasztalat szerint a legtöbb szuka ellenséges a számára idegen kannal szemben, ezért célszerű őket “bemutatni egymásnak” még a fedeztetés előtt, ha a lehetőségek erre adottak.” Fedezhetetlen” szukánál célravezető volt, hogy egykét hétig együtt tartották őket (konkrét esetekben a kan otthonában) és eredményes párosodásokat produkáltak.

Ha a peteérés idejében, (jó időben) történik a fedeztetés, általában az első csepp vér megjelenésétől számított 10-14 nap között elég lehet egy párosodás is. Tehát az időpont nagyon fontos. Született már egy fedeztetésből 12 kölyök is! Ez a módszer bevált, de mindenkinek egyénileg, kell döntenie. A kutya vemhességi ideje 63-65 nap, de a tapasztalat szerint előfordulhat, hogy akár már az 59. napon is életképes utódok születhetnek. A vemhességi idő alatt fokozottan kell ügyelni a szuka étkezésére. Az egyébként megszokott mennyiséget célszerű napi többszöri adagra osztani. Az orosz fekete terriernél is előfordulhat a rövidebb vemhességi idő. Erre egy tenyésztőnek feltétlenül fel kell készülnie!

Kölyök- és fiatal kutya nevelése

A szukák önállóak szüléskor, az egészséges kölykök más fajtákhoz viszonyítva aktívabbak, gyorsan megtalálják az emlőt és hamar szopnak. Természetesen ne hagyjuk magára a szukát, segítsünk neki. Amennyiben nyugtalan figyeljük és próbáljuk megérteni mi a problémája. Az is lehet, hogy például a helye nem megfelelő, ezért ha lehet, teljesítsük kívánságát, ha más helyre fekszik, vagy viszi a kölyköket. Pusztultak el már azért kölykök mert a szuka a túl meleg miatt magára hagyta őket, holott a gazda a legjobbat akarta azzal, hogy télvíz idején jó meleg kuckót készített nekik.

Ez a példa természetesen nem azt jelenti, hogy ne gondoskodjunk száraz, meleg, huzatmentes elletési helyről. A kiskutyák fölé feltétlenül helyezzünk infralámpát, ugyanis az újszülöttek nem képesek önállóan szabályozni testhőmérsékletüket, de arra ügyeljünk, hogy az anya ki tudjon húzódni alóla, ha melege van.

Mindez feltételezi egy kellően nagy méretű ellető láda meglétét, ami lehetővé teszi a kölykök és az anya biztonságos és tisztán tartható elhelyezését.

Születtek már hóban ásott gödörben is kiskutyák, a szuka saját testével melegítette őket, míg a gazdi rájuk talált, s valamennyi túlélte.

 

Etetés

Mivel etessük a kutyát?

Mindennel, amit szívesen megeszik és nem tilos:

 • hús,
 • gabonaféle,
 • kenyér,
 • zöldség,
 • tészta,
 • gyümölcs,
 • tojás,
 • kutyatáp,
 • konzerv,
 • akár nem túl fűszeres ételmaradékot is kaphat.

Mit ne egyen?

 • tehéntejet (ha nincs hozzászoktatva),
 • édességet,
 • csokoládét,
 • szilánkosan törő csontokat,
 • hüvelyeseket (pl: bab, borsó stb.),
 • sok keményítőt tartalmazó növényeket (pl: burgonya)

A fehérje-szénhidrát arányát a táplálékban mindig ki kell tapasztalni, mert a nagyobb mennyiségű fehérjétől is kaphat hasmenést a kutya. Ugyanez vonatkozik a magas fehérje tartalmú tápokra is. A tápok beltartalmánál vegyük figyelembe az életkort, a terhelést, a vemhességet, a kölyöknevelést.

Tapasztalatok szerint az átlag nagytestű kutyához képest kevesebbet esznek.

A csontok optimális növekedése megfelelő mennyiségű Ca-P bevitelét igényli.

Célszerű gondoskodni a porcok optimális fejlődéséről is, amire nagyon jók a zöld ajakkagyló kivonatok. Megfelelő kölyökkori takarmányozással csökkenthetjük a csontozat késôbbi elváltozásait (pl. diszplázia), nem megfelelővel viszont elősegítjük azokat.

Ezőrt mindenképpen kérjük ki a tenyésztő vagy állatorvos tanácsát a kölyök etetésével kapcsolatban.

Kölyök nevelés, kölyök takarmányozás témájában nagyon jó szakkönyveket lehet vásárolni.