Kozmetika

Az alábbi forrás engedélyével:
http://www.d-keitos.narod.ru/QUESTIONS/195a.htm

A legjobb időpont a nyírás elvégzésére a kiállítást megelőző 1-2 nap. Minél jobban megközelítjük a kozmetikázással a kiállítás kezdetét a kutyánk annál jobban fog mutatni. Nyírás előtt a szőrt teljesen csomómentesre ki kell fésülni és a kutyát meg kell fürdetni.

Fürdetés: a legjobb eredmény eléréséhez használj speciális kiállítási-kutyasampont, vagy sampon és kondicionáló kombinációját. Hígítsd a sampont a megfelelő arányban, majd teljesen samponozd be alaposan a szőr teljes mélységéig amíg dús hab nem keletkezik rajta. Ez után alaposan öblítsd le meleg vízzel.

Különösen ügyelj a fej és a díszszőr alapos mosására-öblítésére.

A fürdetési folyamat 3 fő lépése:

1. lépés: Először alaposan mosd át a szőrt egy nagy hatékonyságú tisztító samponnal. Ügyelj arra, hogy a sampont alaposan masszírozd bele a szőrbe, majd meleg vízzel alaposan öblítsd ki.

2. lépés: Újra samponozd be a kutyát egy szőrkeményítő/drótosító samponnal.Dörzsöld bele a szőrbe, masszírozd bele, majd folyóvíz alatt alaposan öblítsd le. A fürdetés hatására ugyanis a szőrzet puhábbá válik az orosz fekete terrier szőrzetének pedig durvának kell lennie.

3. lépés: használj proteinben gazdag kondicionálót, vidd fel és alaposan dolgozd bele aszőrbe. Hagyd rajta 5-6 percig, majd öblítsd ki folyóvízzel. Az öblítésnek nem kell túl alaposnak lennie, hogy maradjon a szőrön a kondicionálóból.

Törölközővel töröld át az egész kutyát. Ez után szárítsd meg a kutyát szárítóval, ne hagyd, hogy a kutya szőre magától megszáradjon, mert akkor nem a kívánt eredményt éred el. A legjobb, ha ún. csapatót használsz, ez nem károsítja annyira a szőrszálakat, mint a hagyományos hajszárító.

A szárítást úgy kell végezni, hogy folyamatosan emeld közben a szőrt kefével, vagy fésűvel, amíg a szőr teljesen meg nem szárad.

A legjobb eredményt úgy kapod, ha a szárítást a szőr növekedésével ellentétesen végzed.

Miután a szőr teljesen megszáradt, elkezdheted a nyírást.

Az OFT kontúrja

 

Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy az alábbiakban közölt adatok a kutya arányainak a függvényében változhatnak!

Útmutatásként kitűnően használható, de mielőtt bárki is belekezdene, alaposan nézze meg a kutya testarányait, adottságait, pozitívumait és negatívumait is egyaránt!

A hátsó lábak nyírása: A nyírást a végbélnyílástól kezdve a csánk felé haladva kell végezni a láb hátsó részén, ahogy a kép mutatja. Szőrhossz 2-3 mm. A nyírt rész és a lábon lévő 8-10 cm-es szőrhossz között nyírj átmenetet, hogy ne legyen éles kontúr a különböző hosszúságú szőr között.

1. kép

Kék szín – Nyírd le géppel a láb hátsó részét. A végbélnyílástól 2 cm-re a csánk feletti részig.

A piros nyilak– ollóval vágd le a láb belső oldalán kiálló szőrszálakat.

A sárga vonal mentén– ollóval add meg a végső formát, amitől a lábak egyenesek és oszlopszerűek lesznek.

2. kép

Piros vonal – Mutatja a hátsó láb kialakításának vonalát. Igazítsd össze a lábon lévő hosszú szőrt (8-10 cm) a nyírt szőrrel (kék színnel jelölve az 1. képen). Keféld a szőrt hátrafelé, ahogy a piros nyilak mutatják, majd ollóval lentről felfele alakítsd a szőrt egy görbe vonal mentén, hogy kihangsúlyozd a hátulsó szögeléseket

Kék vonal -fésüld a szőrt felfelé, majd a csánktól kiindulva vágd le függőlegesen.

Sárga vonal – mutatja,
hogyan alakítsd ki a hátulsó láb elülső részét.

A farok – a csonkolt farok 8-10 cm-re van csonkolva. A farkat minden oldalról egyenesre kell nyírni. Fontos, hogy szép átmenetet alakítsunk ki a far és a faroktő között.  A farok vastag és erőteljes. A farok megmutatja a csontozat struktúráját az Orosz Fekete Terriernél. Ha a farok vastag, akkor a csontszerkezet is megfelelő és erős. Ez az oka, hogy a farkon a szőrt nem szabad rövidre vágni. Ha a farok túl rövidre van vágva, hagyj a végén egy kicsit hosszabb szőrt, hogy hosszabbnak tűnjön.

A hát és az oldalak nyírása:

A hát nyírását ollóval végezd, kezd a faroknál és haladj a mar felé.

A hát kialakításához a faron/csípőn 2-3 cm-re nyírd a szőrt, majd a mar felé haladva fokozatosan vágd hosszabbra. A maron 7-10 cm a szőrhosszúság, így hangsúlyosabbá alakíthatod a mart és a kutya elülső részét.

A csípő nem különül el a fartól, egyforma magasnak kell lennie. A farok tűzése nem lehet magasabb, vagy alacsonyabb, mint a csípő. Az oldalakon a szőrt egyforma hosszúságúra kell nyírni. Fésüld felfele a szőrt, majd vágd le. Az oldalakat ívesre kell vágni, nem egyenesre. A szőrt az oldalakon 3-5 cm-re hagyd meg.

3. kép 

A nyilak mutatják, hogy képezd az átmenetet a háton lévő rövidebb szőrtől az oldalon lévő hosszabb szőrig. Ügyelj arra, hogy az átmenet egyenletes legyen.

4. kép

Kék színű vonaltól kiindulva vágd a szőrt egyenletesen ollóval, miközben folyamatosan fésülöd. Figyelj az átmenetre az oldalakon lévő hosszabb szőr és a háton lévő rövidebb szőr között. A kék/felső vonal mentén, a háton fésüld felfele a szőrt és a kiálló pihéket csipkedd le, figyelj a különböző szőrhosszak közötti átmenetre.

5. kép

Az alsó vonal (vagy “szoknya”) egyenes, a könyökök irányába lejt, ahogy a sárga vonal mutatja az 5. képen. 
Ne hagyj hosszú “szoknyát” azoknál a kutyáknál, amelyek jól fejlett mellkassal rendelkeznek. A mellkas alsó vonalának a könyök alatt kell elhelyezkednie, ahol egyenletes átmenetet kell vágni az egyenes és a ferde vonalak között, ami így mérsékelten megy át a has vonalába, így egy jól fejlett, impozáns megjelenést kapunk. Ha a szoknya túl hosszú, a mellkas túl nehéznek, a mellső lábak pedig rövidnek tűnnek. A kutya zömöknek tünhet és nem mutat kompakt képet.

A nyak és a mellkas nyírása: – húzz egy képzeletbeli vonalat a fültőtől az állkapocs és a nyak illeszkedéséig, majd lefele a mellcsont alatt 3-4 cm-re, a nyak oldalán a fültől a vállig (kék vonal). Ezt a nyak elülső területét 2-3 mm-re nyírd le, így a mellkason lévő szőr “mellény” hatást fog képezni. Az átmenetekre itt is figyelni kell!

6. kép

Kék vonal mutatja azt a határt, ameddig le kell nyírni a kutya nyakán a szőrt (megkapjuk a mellkason a “mellény” fazont).

Sárga vonal mutatja a lapocka és a mellcsont szélét. Ez alatt a csont alatt 1,5-2 cm-ig nyírd le a szőrt, ettől  hosszabbnak és elegánsabban tűnik a nyak.

7. kép

A nyilak mutatják, merre keféld a szőrt amivel egységesen tudod összefésülni a hosszú szőrt az oldalon és a rövid szőrt a nyakon.

A következő nyírási terület a mellkas

Fésüld át még egyszer a szőrt, majd ollóval felülről vágd le a kiálló szőrt.  A mellkason a szőrhossz 5-6 cm. Próbálj egyenletes átmenetet képezni a  nyak és a mar közötti területen amennyire csak tudsz, különben a hosszú szőrtől túl rövidnek fog tűnni a nyak. A nyak oldalán készített átmenetre is figyelj a különböző szőrhossz között. A mellkason és nyakon lévő szőrhosszal tudod javítani a kutya megjelenését: hagyj hosszabb szőrt a vékony nyakú kutyán és rövidebbet a vastag nyakún.

8. kép
Elülső nézet. A nyak (mellkas kezdeti) vonalát a kék szín mutatja.
A sárga pont – mellcsont, a sárga vonal a váll vonalát mutatja. A nyak kialakítása, nyírása kissé a vállvonal alá essen.

A mellkas és a vállak

Az OFT standardja kimondja: “…az Orosz Fekete Terrier mellkasa széles, mély, kis elő-mellel….” Ezt célszerű kihangsúlyozni.  Hogy hogyan?

9. kép

A kék vonal megmutatja az átmenetet a nyak rövid és a váll hosszú szőre között. Ne legyen ez a vonal túlságosan hangsúlyos. Az orosz fekete terriernél minden nyírt testrész vonalát finom, egyenletes átmenettel kell összenyírni a többi testrésszel. Minden anatómiai résznek arányban kell állnia egymással. 
A nyírást a szegycsont vonalában kell kezdeni, ahol 4-6 cm szőrhosszt kell hagyni. A mellkas elülső formáját ollóval alakítsd ki.

10. kép

A megfelelően elkészített mellkas és nyak előnyösen hangsúlyozza a kutya arányait és kívánatos megjelenést biztosít mozgás közben. A váll vonalát körívesre kell kialakítani, aminek az alsó szélét a kék pont mutatja a képen. A piros pont mutatja könyök elhelyezkedését. A mellkas alsó részének a könyök alá kell érnie.

A mellső lábak nyírása–  A mellső lábakat teljesen fésüljük/keféljük át a szőr növekedésével ellentétes irányba. Vágd le a kiálló szőrszálakat, úgy, hogy adj a lábaknak oszlopszerű megjelenést. Az ujjak között hagyott szőrtől a mancsok széttartóak lesznek, ezért az ujjak között ki kell vágni a szőrt. A mancsok körvonalát ollóval alakítsd kerekre.

A fej nyírása

Fésüld ki a szőrt a fejen és  a pofán. Nyírd le a szőrt mindkét fül külső és belső oldalán is géppel rövidre. Az a legjobb, ha a fül nyírását utoljára hagyod, mivel a lehulló szőr beleeshet a fülbe, amitől a kutya rázni kezdi a fejét, ami így nagymértékben megnehezíti a munkát. A fül nyírását géppel végezd. fülek tövénél hagyd hosszabbra a szőrt, mint a fül többi részénél, vágj átmenetet a rövid és a hosszú szőr között, különben a fül nagyon hozzá fog simulni a pofához. A fül végén a szőrt óvatosan vágd le, mert nagyon könnyen megsértheted (belevághatsz a fülbe).

Géppel nyírj a fejtetőn egy “kis négyzetet”. Kezdd a szemöldök vonalában a szemek feletti részen és egészen a fültő magasságáig haladj. Készíts egy “kis négyzetet” a nyírófej szélességében.

A többi szőrt ollóval vágd le. Készíts egy fokozatos átmenet a nyírt rövid és a hosszú szőr között, és a fej végénél. A fej és a nyak illesztésénél alakíts ki egy “kalapot”. A “kalapot” a nyakszirtcsont fölött alakítsd ki, amitől a fej hosszabbnak látszik. 

A pofán a szőrt nem szabad vágni csak kivételes esetben, ha szükséges esetleg igazítani kell rajta. A tömeges fej / pofa szőr a fejet szélesebbé és masszívvá teszi.

A fejet úgy kell kialakítani, hogy tégla formájú legyen – felülnézetben átmenetet kell képezni a rövid és a hosszú szőr között, kialakítva a dekoratív bajuszt és szakállt. Felülnézetben a fej tégla formájú, oldalsó nézetben háromszög alakú, ahol a fejszőr és a szakáll 90°-os szöget zár be.

A szemöldök szőrnek a homlok természetes meghosszabbításának kell látszódnia, ki kell emelnie a fej egyenességét  és párhuzamosnak kell lennie az orr vonalával. A túl alacsonyan, vagy túl magasan kialakított szemöldökszőr eltorzítja a fej arányait, amely így elveszti a párhuzamosságát a fejtető és az orr vonalában. A fejszőr a fejnek szögletes, tégla formájú megjelenítést biztosít, ezért kellő körültekintéssel nyírd ezt a területet, ha szükséges. Fésüld ki alaposan a fejszőrt. Ezt követően amit tehetsz, hogy úgy alakítod a szakállt és a bajuszt, hogy oldal nézetből háromszög formájú legyen a fej.

11.1. A megfelelően kialakított fej. A pofán a szőrt majdnem teljesen érintetlenül van hagyva, kivéve a szőrvégek igazítása, formázása. A pofán lévő dús szőrtől a fej szélesebbnek és masszívabbnak látszik.

11.2. Túl keskeny fej, koponya.

11.3. Túl széles fej, koponya.

11.4. Megfelelően kialakított, arányos fej. A pofán a szőr majdnem teljesen érintetlenül van hagyva, kivéve a szőrvégek igazítása, formázása. A pofán lévő dús szőrtől a fej szélesebbnek és masszívabbnak látszik. 

11.5. és 11.6. A túl rövidre, vagy túl hosszúra kialakított homlok eltorzítja a fej arányait és elveszíti a kívánt homlok és orrvonal párhuzamosságát.

11.7. A fejen lévő szőrnek felül nézetben téglalap formájúnak kell látszódnia, ezért óvatosan alakítsd ezt a területet. Alaposan keféld át és csak a szőr végét alakítsd.

11.8. Megfelelően kialakított fej.

11.9. Nem megfelelően kialakított fej. Nem mutatja a kívánt téglalap formát.

11.10. Könnyített fej.

Kozmetikázott kutyák