Egyesületünkről

A hosszú évek alatt, melyet az orosz fajták gyűjtőklubjában tagságunk nagyobb része eltöltött a fajta helyzete Magyarországon jelentősen megváltozott.

A kis populáció az éves során megerősödött, mely elsősorban a tenyésztők szemlélet változásának, a külföldi fedeztetéseknek, az import kutyák bekerülésének köszönhető.

Mivel a fenti klub több fajtát tömörít az ott működő fekete terrier tartók és tenyésztők nagy többsége különböző okok figyelembe vétele után arra a döntésre jutott, hogy munkánkat önálló klubban folytatjuk.

Megalapítottuk a Magyarországi Orosz Fekete Terrier Egyesület a Közösségért (rövid név: MOFTEK ) közhasznú szervezetet, mely a bíróság jogerős bejegyzését követően 2008. március 04-vel megkezdte működését.

Egyesületünkben komoly szakmai felkészültségű sporttársak tevékenykednek. Évtizedes múltra visszatekintő, a tenyésztési munkával most ismerkedő tapasztalt tenyésztők és sok jó szándékú fekete terriert tartó is ebben az egyesületben dolgozik a fajtáért Magyarországon.

Felvételi kérelmünket a MEOE Országos Elnöksége 2008. szeptember 17-én hozott határozata alapján elfogadta, majd ezt követően önálló jogi személy tagok lettünk.

Működésünk során pár évig az államilag elismert szervezet engedélyével tudtunk csak kiállításokat, tenyészszemléket rendezni, de ez pár éve szerencsére megszűnt.

2016-ban az időközben átalakult MEOE Szövetség pályázatot írt ki fajtagondozói szervezet cím elnyerésére, melyen egyesületünk sikeresen pályázott és nyert is. 

Szintén pályázat útján nyertük el és megkaptuk a jogot, hogy a Nemzetközi Szervezet által létrehozott címeket (ICRCHT) Magyarországon egyedüliként éves kiállításainkon kiadhatjuk. 

Egyesületünk Alapszabálya szerint is elfogadja az FCI és annak hazai tagszervezete a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége valamennyi szabályát, magunkra nézve kötelezőnek tekintünk és a gyakorlatban ezen elvek és szabályzatok alkalmazása mellett végezzük tevékenységünket.

2018-ban dupla jubileumot ünnepeltünk. 35 éve honosították fajtánkat Magyarországon, illetve egyesületünk 10 éves lett. Jubileumi klubkiállításunk fővédnöke Dr Gömze A. László úr a fajta honosítója ebből az alkalomból kitüntetést vett át a MEOE Szövetség elnökétől Korózs András úrtól. 

Színes, változatos klubélet várja tagjainkat, az aktuális rendezvényeinkről honlapunkon és a facebook oldalunkon is rendszeres tájékoztatást adunk.

Szeretettel várjuk tagjaink sorába mindazokat, akik szeretik ezt a látványosan szép fajtát. Tenyésztőket, kiállítókat, de azokat is, akik nem akarnak tenyészteni, nem vágynak kiállítási dicsőségekre és a fajtát kedvencként tartják.

Dobainé Tar Zsuzsanna

Pados-Péter Mária

Deliné Juhász Mónika