Elvárások

Napjaink örző-védő kiképzése és szemléi Oroszországban

Az egykori Szovjetunióban a kutyakiképzés nem hobbi volt, hanem katonai feladat. Ennek megfelelően az akkori Oft-k nevelésében elsődleges hangsúlyt kapott az őrző-védő munka. Ma már Oroszországban másodlagos a kiképzés. Igaz, hogy a rendőrség és katonaság még használja a fajtát, de a nagy tenyésztők elsődlegesen a küllemmel foglalkoznak. Egyes észak-európai országokban viszont (pl.: Finnország) ma is főként hobbi munkakutyának használják az Oft-t. A fajta hazáján belüli tenyészcél módosulása kihat a munka hasznosításra is. A kutyák keresettsége megemelte az árukat, ezért a fegyveres testületek inkább csak saját állományukra hagyatkoztak. Csökkent az észak-keleti területeken működő védendő objektumok száma is, így kevesebb zord éghajlatra való kutyára volt szükség. További térvesztést okozott, hogy a ma már sokkal olcsóbb (pl.: Német Juhász) örző-védő fajták közel fele annyi idő alatt munkába állíthatók, mert sokkal gyorsabban érnek.Jelenleg több hobbi munkakutya centrum foglakozik Oft. kiképzéssel Oroszországban és a tulajdonosok többsége ilyenekbe hordja kedvenceit. Szinte minden tenyésztő büszkén felmutat tőle származó kiképzett kutyákat fényképeken, videókon, könyvekben.

Az engedelmességre nevelést, már az elválasztástól kezdik, természetesen nagyon játékos formában. A kennelek honlapjain láthatunk eladásra szánt 8-10 hetes kölyköket, amelyek ringdresszúrája már elkezdődött, hiszen, ha egy nem “kézhez szoktatott” kiskutyát próbálnánk így beállítani, akkor bizony más eredmény születne a fotón!

Magyarországtól eltérően a tenyésztők általában nagy gondot fordítanak a kiképzéshez fontos alapkészségek kialakítására, megőrzésére és erősítésére, tehát az alapozásra. Oroszországban a mai napig nagyon fontos szerepet töltenek be a “örző-védő szemlék”, melyeket a “viselkedés ellenőrzésének” neveznek. Ezek az alábbi metódus szerint zajlanak:

1. 15 hónapostól 2 és fél éves korig kizárólag a kutyák a lövésállóságát ellenőrzik. Ezt ringben végzik, ahol szakértő figyeli 5-7 fős csoportonként az egyedek reakcióit.

A kutyák álló helyzetben, laza 1-1,5 m hosszú pórázon várakoznak. A segéd nem közelebb mint 15 méterre vaktölténnyel földbe egy-két lövést ad le. A szakértő ez alatt értékeli a viselkedést, ha a kutya megijed, akkor értékelése tenyésztési szempontból is maximum jó lehet.

2. A 2 és fél évnél idősebbeknél tenyésszemlén ellenőrzik az örző-védő képességet miután megnézték a fogakat a felépítést és a küllemet.

A viselkedés ellenőrzése egyedenként, ringben történik. Egyrészt váratlan támadás szempontjából, másrészt a nyílt támadásnál.

A szakértő parancsa alapján a tulajdonos a segéd búvóhelyének irányába mozog a kutyával. Ott az váratlanul támad a gazdára. A kutya -aki védi a gazdát- meg kell, hogy támadja, ennek során nem kell hosszan fogni, de a félelem jele nélkül. Ezalatt a csibész kétszer megüti pálcával a kutyát a törzsén. Az elvárások alapján nem szabad félnie és elhagyni a támadót.

Az ellenőr parancsára a segéd abbahagyja a védekezést, a gazda a kutyát megfogja, majd a támadó elszalad 15 méterre. Ezután a tulajdonos elengedi és követnie kell a menekülőt. Amikor a kutya és a segéd között csak 10 m marad, akkor megfordul, kiáltással fenyegetően fut a kutya felé. Az ilyen támadásnál meg kell fognia a támadót, de csak rövid ideig kell tartania. A rövid küzdelem alatt egy lövés dördül 15 méterről. A segéd bármely támadás esetén csak imitálja az ütéseket nem ér a kutyához.

A kutya pozitív osztályzatot kap, ha nem mutat gyávaságot, ellenkező esetben a viselkedését negatívnak ítélik és csak jó minősítést kaphat.M. Geraszimova-E. Lemehova: Orosz Fekete Terrier 1996. 

Jelenlegi helyzet az Oft kiképzés területén hazánkban 

A kiképzéssel kapcsolatosan Magyarországon is vannak jó és rossz tapasztalataink. Sokszor okoz gondot az uniformizálás, melynek során a leggyakoribb örző-védő fajtákkal (elsődlegesen a Német Juhásszal) azonos kiképzést próbálnak ráerőltetni az Oft-re. Ezt még fokozhatja, ha túl korán munkaversenyekre próbálják vinni őket.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy nagyon későn érő fajtáról van szó! Ez az engedelmes gyakorlatokat és szimat munkát nem érinti, azok könnyen elsajátíthatóak számukra. Az őrző-védő munka túl korai erőltetése (18 hónapos kor) azonban idegrendszeri, a megerőltető ügyességi gyakorlatok előrehozása (1 éves kor), pedig mozgásszervi zavarokat okozhat. Legyünk türelmesek!

Azzal, hogy a fajta hazánkban nem munkavizsgára kötelezett, hivatalosan elvesztette ezt a tenyészcélt. Hihetetlen mértékben uralkodik a formalizmus. Ez kedvez a létszám növelésének, hiszen a vásárlók szép kutyát szeretnének és a jelenlegi Oft igencsak megfelel ennek a követelménynek. Tenyésztői szemmel azonban látni kell, hogy a formalizmus egy idő után káros lesz. Sok fajtát láttunk már, ahol ennek köszönhetően felszaporodott az ideggyenge példányok száma. Ha nem teszünk ez ellen valamit, akkor törvényszerűen ez vár az Oft-re is!

A mai Oroszországban és hazánkban is sokan vannak, akik ezt szeretnék elkerülni. Több dolgot is tehetünk a fajta munkakészségének megőrzésére. Az elsődleges, hogy minél több egyedet kiképzünk. Kifejezetten a fajtának kiképzési központokat hozunk létre. Megteremtjük a kutyákkal dolgozó gazdák információcseréjének lehetőségét. A tenyésztőket bevonjuk, úgy, hogy már a kölykök eladásakor tájékoztassák a kiképzési lehetőségekről a leendő gazdákat. Végül olyan bemutatókat szervezünk, amelyek erősítik a fajta munkakutya imázsát.

Mindennek hatására láthatóvá válik, hogy mely egyedek alkalmatlanok az “eredeti elképzelésekre”, az ilyen vonalakból nem fognak vásárolni azok, akik ki akarják képezni társukat, tehát remélhetőleg csökken a szerepük a tenyésztésben. Ezzel ellentétben amelyik állományban találkozik a kívánatos küllem és a jó munkakészség ott nagyobb keresletre is lehet majd számítani. Miért fontos ez? Elsősorban azért, mert törvényszerű, hogy a legjobb párosításból sem lehet minden utód show champion. Sajnos az Oft egy igen későn érő fajta, így tapasztalat, hogy akár a legsatnyább kinézetű kölyökből alakulhat ki a legszebb show kutya, ami egy szerencsejátékhoz teszi hasonlatossá a 8-12 hetes korban történő választást. Mindebből következik, hogy a vevők jelentős része csalódik a kiállítások során, hiszen, ha “legyőzik” kedvencét, akkor mindenkit okol és gyakran elhanyagolja a foglalkozást kutyájával, esetleg másikat vásárol, hátha abból sikerül championt nevelni. Az ilyen elhanyagolt kutyák egy része ún. “fajtamentésre” szorul, ami lényegét tekintve inkább állatvédő cselekedet és bármely fajtával előfordul. Ez az egész problémakör megelőzhető azzal, hogy a gazdák kezébe adunk egy olyan lehetőséget, ahol “sikerre vannak ítélve. Mindenki pontosan annyit kap vissza a kutyájától, amennyit foglalkozik vele, amennyi időt, energiát és szeretetet szán rá. A magyar Oft-s közösség meg kívánja teremteni a szervezett lehetőségét annak, hogy minden tulajdonos sikeres kutyát tudhasson a magáénak, mégpedig a küllembírálatoktól függetlenül is.

Magyar kiképzők tapasztalatai a fajtával kapcsolatban

Hazánkban legelterjedtebb örző-védő a Német Juhász kutya. Általános, hogy minden profi kiképző ehhez hasonlítja a többi fajtát.

Az Orosz Fekete Terrier rendkívül sok tulajdonságban eltér ettől, ami nem csoda, hiszen a kialakításában részt sem vett ez a fajta. Ezen kívül a kiképzési célok sem voltak azonosak.

Sajnos az elterjedt szabályrendszereket (IPO) kifejezetten a Német Juhász típusú kutyákra alakították ki, így az OFT. igényeinek nem felel meg. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem állják meg a helyüket, de amíg bizonyos feladatokban lassabbak, addig vannak olyan kitűnő (többi fajtáét meghaladó) tulajdonságaik, amelyeket ezek a vizsgákon be sem tudnak mutatni.

Kiképzési áganként írjuk le a véleményeket az Orosz Fekete Terrierről:

Fegyelmező gyakorlatok:

– Idegi terhelésekre, változásokra érzékenyebbek a gyakoribb örző-védő fajtáknál, nem jól viselik a durvaságot.

– Hamarabb felfogják a feladatot, viszont hosszabb gyakorlásra van szükség a készség szintű elsajátításhoz.

– Nagyon jól motiválhatóak, figyelmesek a gazdával, de érésig (2 és fél éves kor) sok energia szükséges kiképzésükhöz.

– A vizsgákon, versenyeken (tömegükből adódóan) lassabbak.Az első pontból adódik, hogy kerülni kell a kiképzés elején a durvább kényszerítő eszközöket (pl: szöges-fojtó nyakörv), nagyon jó eredményeket értek el ún.: klikkeres módszerrel, amely a pozitív visszacsatolásra épít.

A második és harmadik pont megoldása a türelem és a szeretet. Durvasággal nem megyünk semmire.

Az utolsó pont a hivatalos munkavizsgák és versenyek fogyatékosságaira mutat rá, amelyek az uniformizálásból adódóan csak kevés örző-védő fajta igényeinek felelnek meg maradéktalanul.

A lassabb munkavégzés abból adódik, hogy kutyáink tömege közel kétszerese azoknak, melyekre ezek a rendszerek kidolgozásra kerültek.

Az Oft létrehozásának céljai között alapvető elem volt az erő, ezen keresztül pedig az izomtömeg növelése, tehát ne bánkódjunk emiatt! Nyugodt viselkedésük is ennek köszönhető.

Ügyességi gyakorlatok:

– Kategóriájában a leggyorsabb, dinamikusabb és elegánsabb fajta.

– Jól motiválható, ezért nagy kedvvel végez ügyességi gyakorlatokat.

Az új kutyás sportokban (agility, flyball, dance) nem ismerünk Orosz Fekete Terriert, de valószínűleg van jövője ezekben.

Örző-védő gyakorlatok:

– Az OFT védőösztöne kitűnő, nagyságából adódóan (kifejlett 2 éves kora után) rendkívül magabiztos.

– Zsákmányszerző ösztöne gyengébb, mint pl.: a Rottweilernek, ezért fogása kevésbé stabil.

Utóbbi az orosz kiképzési-mérési rendszerben nem mérvadó (lásd feljebb). Gyakorlatban fejleszthető, de hozzáértő kiképzőt igényel és elsődlegesen puha karon dolgozik jól.

Nyomkövetés:

Ebben a kategóriában teljes egyetértésben kiemelkedőnek szavazták meg a fajtát. Itt a viszonylagos lassúság és érzékenység hatalmas előny. 

A nyomon tovább segítheti, ha “leeresztjük a függönyt”, mert jobban tud koncentrálni a szagokra. Érdekes tény, hogy jellemző hosszú homlokszőre pontosan az éjszakai nyomkövetés és menekülőelfogás miatt került a kívánatos küllemi jegyek közé.

Fentiekből adódóan nem ajánljuk a fajtát azoknak, akiknek:

  1. Nincs elég idejük, türelmük és szeretetük kutyájukhoz,
  2. gépiesen engedelmes, nagyon pörgős ebre vágynak,
  3. jobban szeretik, ha négylábú társuk állhatatosan szorongatja a csibészkarnak nevezett bádogcsövet, mint ha a támadóra koncentrál,
  4. Német Juhászokra kialakított munkaversenyeken kíván helyezést elérni.

Tévhitek

M. Geraszimova-E. Lemehova: Orosz Fekete Terrier (1996.) című könyvükben ezt írják:

“A Szovjetunióban, majd Oroszországban sok évig járőrözésre használták ezt a munkaképes megbízható fajtát. Az Oft. nemcsak védő képességekkel bír, -habár ezt nem lehet elvitatni- hanem társ és kedvenc is egyben. Oroszországban egyes tenyésztők reklám célból mégis KGB kutyaként és négylábú szörnyként mutatják be a fajtát, amelyet állításuk szerint a hírhedt Berija tenyésztetett ki, hogy emberekre vadásszon. Ezek az állítások a jelenlegi orosz fajtaklubok szerint nem csak etikátlanok, hanem rendkívül sértőek a fajtára és az ilyen valótlan állításokat terjesztőkre egyaránt.

Ebből is látható, hogy a fajta népszerűségének növekedésével egy ütemben hazájában is terjednek a minden alapot nélkülöző “legendák”. Észrevételem szerint Magyarországon éppen ellentétes előjelű tévhitek kerültek a köztudatba, ezek azonban épp oly károsak és veszélyesek. Ahogy a fajta a kiállítások sztárja, igazi show kutya lett, sokan csak a külleme miatt vásárolják meg.

Egyes tenyésztők szinte letagadják erős veleszületett védő-ösztönét, illetve azt teljesen veszélytelennek mutatják be. Sose feledjük azonban, hogy kedves, jámbor kedvencünk kiképezve egy jól kezelhető fegyver! Kiképzésnél nélkül viszont egy eltemetett világháborús bomba, amely nyugodt vérmérséklete miatt talán sose robban fel, de, ha mégis, akkor nem lesz eszköz kezünkben a megfékezésére! 
Az örző-védő munkára nem azért van szükség, hogy fenevadat neveljünk! A legnagyobb ezzel kapcsolatos tévhit, hogy a “csibészelésen” részt vevő Oft-k kiállítások megtámadják a bírót!!!
Először is csak olyan kutya vehet részt örző-védő kiképzésen, amelyik már elért egy magasabb engedelmességi szintet. A cél, hogy a védő ösztön kitörése közben is teljes kontroll alatt tartsuk a kutyát, kiélje ezeket az ösztönöket, végül teljesen megnyugodjon. Csak az így kezelhető egyedek hívhatóak vissza biztonságosan egy éles szituációban. A fogd vezényszót azért kell megtanítani, hogy stabilan elsajátíthassák az ereszd vezényszót, ami a biztonság záloga minden nagytestű fajtánál. Ez kanoknál fokozottan igaz. Minden kutya által okozott sérülésért a gazda felelős jogi és erkölcsi szempontból egyaránt!

Tervek

Az újraszerveződő magyar Oft. csapat nagyra törő terveket dédelget. Egy alternatív vizsga és versenyrendszert próbálunk meghonosítani a fajta számára, mert a jelenleg elterjedt munkavizsgák, versenyek és szabályzatok nem mindenben szolgálják a fajta igényeit.

Orosz példák alapján a tenyésszemlék módszertanába is be kívánunk építeni olyan elemeket, melyek a munkakészséget mérik.

Szeretnénk elterjeszteni olyan új kiképzési módszereket, melyek a pozitív visszacsatoláson alapulnak (pl.: klikker), mert a jó motiválhatóság miatt ez a fajta kevéssé szorul kényszerítő eszközökre.

Regionális munkakutya klubokat szervezünk, amelyek bemutatókat is tartanának a klubkiállításokon, tenyésszemléken.

Erősíteni szeretnénk a fajta imázsát, ezen belül pedig azt a képet, hogy ez a kutya eleganciáján kívül a legmegbízhatóbb családba való örző-védő, aki a gyerekek feltétlen barátja.