V álasztási és vásárlási 1x1

Kutyát ne kutyafuttában válasszunk. Hosszú távon se a gazdának, se az állatnak nem jó, ha tájékozatlanul, csupán divatból döntünk az éppen "menő" fajta mellett, esetleg azért, mert ismerősünktől ajándékba kapnánk a kölyköt.

Ne feledjük: ideális esetben a kutya a családunk tagja lesz. Érző, szerető és szeretetre vágyó társunk.

Ha már a kutya kiválasztásakor előrelátóak vagyunk, elejét vehetjük annak, hogy később megbánjuk döntésünket. Ügyeljünk rá, hogy életkörülményeinkkel összeegyeztethetők legyenek a választott fajta igényei!

Életkörülmények

Mennyi időnk lesz?
A kutya társas lény. Rengeteg figyelemre van szüksége, különösen kicsi korában kell sok időt fordítani rá.

Mekkora helyet igényel?
A ház, a kert és a közelben lévő szabad terület nagysága befolyásolhatja a választható kutya méretet, fajtáját.

Testmozgás
Képesek vagyunk annyi mozgásteret biztosítani a kutyának, amennyire szüksége van?

Anyagiak.
A kutya kiválasztásakor nemcsak a kölyök árát, hanem a későbbi tartási költségeket is számításba kell vennünk, ezek ugyanis a kutya élete végéig jelentkezhetnek. A kutyaeledelen kívül számolnunk kell például az állatorvosi ellátás, a nyaralás alatti elhelyezés és az ápolás költségeivel is.

Miért akar kutyát?
A legtöbb ember a társaság kedvéért szeretne kutyát, de a választást az is befolyásolhatja, ha a gazda védelmi célra, esetleg munkakutyának szánja az állatot, vagy kiállításokon akar vele szerepelni, illetve tenyészteni kívánja.

Szempontok

Felkészülés
Miután végiggondoltuk a lehetőségeinket, tanulmányozzuk a választott kutya jellemvonásait! Beszéljünk néhány tenyésztővel és kutyatulajdonossal, olvassunk kutyákról szóló könyveket, újságokat.

Nagyot, vagy kicsit?
A nagy kutyák nagyobb teret, rendszeres mozgást igényelnek és etetésük is drágább.

Hosszú, vagy rövid szőrűt?
A hosszú szőrű fajták nagyon szépek, de rendszeres ápolást, gondozást igényelnek.

Tulajdonságok.
A kutyánknak olyan életkörülményeket kell biztosítanunk, melyek megfelelnek a természetének. Egy boldogtalan állatnak viselkedési problémái lehetnek.

Szuka, vagy kan?
A kanok nagyobbak a szukáknál és egy kicsit nyitottabbak. A szukák azonban odaadóbbak, jobban szeretik az otthonukat, ugyanakkor évente kétszeri tüzelésnél több törődést és odafigyelést igényelnek.

Kölyköt, vagy felnőttet?
Több előnye van annak, ha idősebb kutya kerül a házhoz: jól neveltek, jellemvonásaik ismertek és a legrombolóbb életszakaszukon már túljutottak. Kimarad azonban az életünkből a "babakorszak" annak semmihez sem hasonlítható szépségével.

Honnan?

Fajtiszta kutyakölyköt lehetőleg elismert tenyésztőtől vásároljunk, de ha nem ragaszkodunk a törzskönyvhöz az állatmenhelyeken is nagyon sok gazdára váró kutyakölyök várja szerető gazdiját.

Mire figyeljünk?

Olyan állatot válasszunk, amelyik aktív, egészséges és tiszta. Ellenőrizzük, hogy milyen oltásokat és féregirtó szereket kapott korábban, mi van még hátra. Kérjünk el minden igazolást és iratot!

 

Főoldal